Ako na hráškové pyré

Hrášok patrí k zelenine, ktorú zvykneme konzumovať hlavne surovú, poprípade z nej pripravovať polievku. Pritom má omnoho viac využití. Hodí sa ako do zeleninových šalátov, tak ako svieža príloha k mäsu. Poďme sa teda pozrieť na spôsoby, ako si môžete túto pochúťku pripraviť. Hrachovú polievku, alebo prívarok tento krát opomenieme. Pozrieme sa na prípravu hráškového pyré, ktorým môžete nahradiť zemiaky, alebo ryžu.
 
hráškové pyté

Prevariť, rozmixovať, osoliť a zjesť!

 
Hráškové pyré si môžete pripraviť z čerstvého aj mrazeného hrášku, v oboch  prípadoch hovoríme o veľmi ľahkom a chutnom recepte. Ak máte k dispozícii čerstvé hráškové bobuľky, stačí ak ich povaríte tri až štyri minúty v horúcej a osolenej vode. Snažte sa ho nerozvariť, ale iba ohriať. Či je hotový, zistíte tak, že trochu zmäkne. Následne ho sceďte, no trochu vody v ňom predsa len nechajte. Všetko pekne rozmixujte v kuchynskom robote a nezabudnite na pasírovanie. Na tento účel použite čo najhustejšie sitko. Takto sa zbavíte šupiek, ktoré v pyré nie sú najchutnejšie. Na koniec hrášok osoľte, okoreňte a pridajte trochu rozpusteného masla.
 
V prípade, že si pyré chcete pripraviť z mrazeného hrášku, postupujte rovnako. Povarte ho však o čosi dlhšie, pretože najprv musí úplne rozmrznúť, no a variť sa začne až potom.

hrášek

V lete čerstvý, v zime mrazený

 
V zimnom období čerstvý hrášok samozrejme nezoženiete. Ak by ste naňho aj v obchode natrafili, nenechajte sa touto ponuku zlákať. Po prvé, by ste zaňho zaplatili nekresťanské peniaze. No a navyše chuť „zimného“ hrášku je v podstate žiadna. Mrazením táto zelenina nestráca takmer žiadne z prospešných látok, preto svojmu zdraviu pomôžete aj konzumáciou toho z mrazničky.
Ak hrášok pestujete na svojej záhrade, určite si časť z neho nezabudnite zamraziť na zimu. pokiaľ ho zozbierate naozaj mladučký, nemusíte ho ani zbavovať šupiek. aj takto totiž táto zelenina chutí výborne.